związki trygonometryczne
asi@: uzasadnij tożsamość
| | 1−ctg2α | |
a) 2sinα− |
| =1 |
| | 1+ctg2α | |
13 mar 19:47
tatar: tam powinno być czasem 2sin
2α

bo jak tam to mogę na szybkosci napisać Ci rozwiazanie
tożsamości
13 mar 20:00
Artur z miasta Neptuna:
| | cos2x | | sin2x+cos2x | | 1 | |
1+ctg2x = 1+ |
| = |
| = |
| |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
| | cos2x | | sin2x−cos2x | |
1−ctg2x = 1− |
| = |
| |
| | sin2x | | sin2x | |
| 1−ctg2x | |
| = sin2x−cos2x |
| 1+ctg2x | |
13 mar 20:02
Artur z miasta Neptuna:
więc:
2sin2x − (sin2x − cos2x) = 2sin2x − sin2x + cos2x = sin2x + cos2x = 1
13 mar 20:02