matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze pomocy :)
Artur:
3
lgx
+3
1−lgx
=4
13 mar 15:48
Eta:
x>0 3
lgx
= t , t>0
3
t+
= 4 ⇒ t
2
−4t+3=0 ⇒(t−1)(t−3)=0 ⇒ t=1 v t=3
t
3
lgx
= 1=3
0
v 3
lgx
=3=3
1
lgx= 0 v lgx= 1
x= 1 v x= 10
14 mar 01:16