wartość wyrażenia z X
ania34: cześć

zadanko;
jeżeli x ∊ (−3, −1)
to wyrażenie 2x− |x+3| + |x| jest równa

a.2x−3
b.3
c.−3
d.−4x+3
może mi ktoś to wytłumaczyć? bo jak widze wart. bez. i to nawet 2.. to od razu nie wiem co
robić
13 mar 19:17
Wojtek: już nie trzeba, dzięki
13 mar 19:18
ania34: trzeba
13 mar 19:19
Basiek: Ania=
Wojtek chyba lekka sprzeczność
13 mar 19:19
Basiek: dla tego przedziału:
|x+3|>0 => nic nie zmieniasz, tylko opuszczasz moduł i dodajesz na jego miejsce nawias
|x|<0 − zmieniasz znak, więc masz −x
i teraz już normalnie liczysz.
13 mar 19:21
ania34: bo mam 2 nicki
13 mar 19:21
Basiek: Dalej widzę sprzeczność

hahaha.
Stawiam na to, że jednak jesteś
Wojtkiem 
Może na drugie masz Ania?
13 mar 19:22
zbyszko: w przedziale (−3,−1) |x+3| jest dodatnie (bo miejsce zerowe to x+3=0, czyli x=−3), a |x|
ujemne, bo miejsce zerowe to 0 (gdzie przedział nie dochodzi), więc będzie
2x−(x+3)+(−x)=2x−x−3−x=−3
Odpowiedź C
13 mar 19:24
Paluszek :) : No i wyszło szydło z worka

DD
13 mar 19:24
ania34: jestem Anią i nie wiem dlaczego ten koleś podszywa sie pod mój nick

ale pozdrawiam WOJTKA

dzięki BASIEK i ZBYSZKO!
13 mar 20:57
Basiek: To dość... zabawne
13 mar 21:02
13 mar 21:05