matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja kwadratowa
kila:
−2
liczba
jest jedynym miejscem zerowym funkcji kwadratowej.Do wykresu tej funkcji należy
3
punkt P=(1,1). Funkcja ma wzór? prosze o pomoc
14 mar 12:22
Patronus:
f(x) = ax
2
+ bx + c
−b
−2
=
a
3
b
2
−4ac = 0 1=a+b+c Trzy równania i trzy niewiadome powinno wyjść.
14 mar 12:24
Eta:
2
Jeżeli jedynym miejscem zerowym jest x= −
3
to funkcja ta ma postać f(x)=a(x−x
o
)
2
2
f(x)= a( x+
)
2
i P(1,1)
3
2
9
to: 1= a(1+
)
2
⇒ a=
3
25
9
2
f(x)=
(x+
)
2
25
3
14 mar 13:08