Gdzie jest błąd?
eden z kątów ostrych trójkąta prostokątnego ma miarę . Oblicz stosunek wysokości poprowadzonej
z wierzchołka kąta prostego do promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
| a+b−c | ||
r= | ||
| 2 |
| a | a | |||
tgα= | ⇒b= | |||
| b | tgα |
| a | a | |||
sinα= | ⇒c= | |||
| c | sinα |
| h | ||
sinα= | ⇒h=acosα | |
| b |
| h | acosα | |||||||||||||||||
=2 | ||||||||||||||||||
| r |
|
| b | ||
cos α= | ||
| c |
. Coś wynika z tego?
| 2acosα | 2sinαcosα | |||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||||
| sinα + cosα − 1 |
| 2sinαcosα(sinα + cosα + 1) | |
= | |
| sin2α + 2sinαcosα + cos2α − 1 |
| 2sinαcosα(sinα + cosα + 1) | |
= sinα + cosα + 1 | |
| 2sinαcosα |
| 1 | 1 | ||
c*h= | *(a+b+c)*r porównanie pól | ||
| 2 | 2 |
| h | a+b+c | ||
= | |||
| r | c |
| h | a | b | c | ||||
= | + | + | =sinα+cosα+1 | ||||
| r | c | c | c |