Znajdź długość promienia okręgu z równania
Polka: Promień okręgu o równaniu x
2+y
2−6x+2y−6=0 ma długość :
Wiem, że istnieje wzór :
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2, ale nie wiem jak to wykorzystać ... proszę o pomoc
11 lut 12:48
Godzio: x2 − 6x + y2 + 2y − 6 = 0
(x2−6x+9) − 9 + (y2 + 2y +1) − 1 − 6 =0
(x−3)2 + (y+1)2 −16 = 0
(x−3)2 + (y+1)2 = 16
11 lut 12:52
Godzio: podaj odp
11 lut 12:52
Polka: odpowiedzi to :
6
4
√6
2
czyli rozumiem, że 4

tylko nadal nie za bardzo będę umiała to rozwiązywać
11 lut 14:21
Polka: ale bardzo dziękujęęę
11 lut 14:21
Mateusz: Mozna tez tak np dla okręgu o równaniu x2 + y2 +4x −6y−3 = 0 odczytuje współrzędne srodka i
promien opierając sie na ogólnym rownaniu okręgu w tej postaci a mianowicie
x2 + y2 − 2ax −2by + c = 0 więc
−2a = 4
a=−2
−2b=−6
b = 3 promien licze ze wzoru r = √a2+b2−c = 4
czyli współrzędne srodka S(−2,3) r = 4
równanie w postaci kanonicznej
(x+2)2 +(y−3)2 = 16
11 lut 14:34
ada: x2 − 6x + y2 + 2y − 6 = 0 (x2−6x+9) − 9 + (y2 + 2y +1) − 1 − 6 =0 (x−3)2 + (y+1)2 −16 = 0
(x−3)2 + (y+1)2 = 16
15:56:01skad sie bierze +9
w nawiasie skad
14 mar 15:57
ada: x2 − 6x + y2 + 2y − 6 = 0 (x2−6x+9) − 9 + (y2 + 2y +1) − 1 − 6 =0 (x−3)2 + (y+1)2 −16 = 0
(x−3)2 + (y+1)2 = 16
skad sie bierze +9
w nawiasie skad
14 mar 15:59
xD: @ada:
Dodał 9, a potem odjął, aby mógł zastosować wzór skróconego mnożenia.
12 maj 09:48
aqa: x2−4x+y2+6x=3
17 lut 16:18
lylek: Promień okręgu o równaniu x2+(y−2)=8 ma długość równą ?
3 paź 21:31
Eta:
r>0
r2=8 ⇒r=√8= 2√2
3 paź 23:32
3 paź 23:33
Gustlik: Odradzam metodę na wzory skróconego mnożenia, bo jest MEGATRUDNA i MEGAKOMBINACYJNA

!
x
2+y
2+Ax+By+C=0
r=
√a2+b2−C, gdy a
2+b
2−C>0
x
2+y
2−6x+2y−6=0
r={3
2+(−1)
2−(−6)}=
√9+1+6=
√16=4
środek S=(3, −1), promień r=4
O wiele prościej się liczy tymi wzorami, niż wzorami skróconego mnożenia, nie trzeba na siłę
wymyślać liczby, którą trzeba dodać, a potem odjąć.
4 paź 01:36