WARIACJĘ...chyba zwariuję...
Yezus: Ile można utworzyć liczb 5−cyfrowych o różnych cyfrach należących do zbioru
{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,}
a)podzielnych przez 5
b)podzielnych przez 4
c)większych od 60000
Proszę o pomoc bo się zwiesiłem...
13 mar 20:48
Artur z miasta Neptuna:
a) podzielne przez 5 ... czyli ostatnia może być cyfra 5 lub 0
z końcową 0 jest: 9*8*7*6*1 = .....
z końcową 5 jest: 8*8*7*6*1 = .....
b) podzielne przez 4 ... wskazówka −− czyli liczba utworzona przez dwie ostatnie cyfry jest
podzielna przez 4
c) 4*9*8*7*6 = ...
13 mar 21:11
Artur z miasta Neptuna:
tfu ... c) 4*8*7*6*5 = ....
13 mar 21:11