planimetria
Ola: W trójkącie ABC bok AC jest 3 razy dłuższy od boku BC. Na boku AB zaznaczono punkt D. Oblicz
stosunek pola koła opisanego na trójkącie ADC do pola koła opisanego na trójkącie DBC.
Jakieś podpowiedzi? Z czego najpierw skorzystać?
14 mar 13:55
rumpek: Podpowiedź: twierdzenie sinusów, wzór na pole koła
14 mar 14:02
Ola: Dalej nie wiem. Który kąt mam wziąć do tego?
14 mar 14:07
rumpek:

Łap
14 mar 14:18
rumpek: oczywiście bok |AC| powinien być dłuższy od |BC| ale rysunek nie wyszedł zbytnio
14 mar 14:19
rumpek:
1. Dla trójkąta ADC
| 3x | | 3x | |
| = 2R1 ⇔ R1 = |
| |
| sinα | | 2sinα | |
2. Dla trójkąta BCD
| x | | x | |
| = 2R2 ⇔ R2 = |
| |
| sin(180o − α) | | 2sinα | |
Teraz tylko wzór na pole okręgu
14 mar 14:21
Ola: Czyli wychodzi na to, że:
3x/sinα= 2R(1) i x/sin180−α= 2R(2) ? Jak mam to niby porównać? Wiem, że to jest proste zadanie,
ale tym bardziej jestem zła na to, że nie umiem go zrobić
14 mar 14:27
Ola: w tym drugim nie powinno być R(2)= x/2sin(180−α)? Dlaczego tam jest sinα?
14 mar 14:29
rumpek:
wzory redukcyjne się kłaniają

sin(180
o − α) = sinα
14 mar 14:29
Ola: Aaaa, to stąd. Dzięki, teraz już wszystko jasne
14 mar 14:30
rumpek:
oj dziołcha dziołcha

łap
| | 9πx2 | |
Pokregu1 = πR12 ⇔ Pokregu1 = |
| |
| | 4sin2α | |
| | πx2 | |
Pokregu2 = πR22 ⇔ Pokregu2 = |
| |
| | 4sin2α | |
| | Pokregu1 | | | |
k = |
| = |
| = |
| | Pokregu2 | | | |
| | 9πx2 | | 4sin2α | |
= |
| * |
| = 9 |
| | 4sin2α | | πx2 | |
14 mar 14:33
Ola: Dobra, to już sobie sama obliczyłam

Jak już miałam wszystko

Dzięki
14 mar 14:42