oblicz
Mis: 35x2−5x+6=1
13 mar 22:19
asdf: | 3 | |
| x2 − 5x + 6 = 1 //////// * 5 |
| 5 | |
3x
2 − 25x + 30 = 5
3x
2 − 25x + 25 = 0
Δ = 625 − 300 = 225
√Δ = 15
x
1 = ...
x
2 = ...
ODP: x = x
1 lub x = x
2
13 mar 22:21
Mis: prosze o pomoc
13 mar 23:19
Beti: a może ma być tak?:
13 mar 23:25
jok: | 3 | | 3 | |
| nie podnosisz do kwadratu tylko x2, mylisz ( |
| x)2 |
| 5 | | 5 | |
13 mar 23:29
Mis: ja musze wyliczyc ile wynosi x
13 mar 23:33
Mis: (35)x2−5x+6=1
13 mar 23:35
jok: musisz policzyc delte , jezeli Δ>0 to sa dwa rozwiazania, jezeli Δ=0 to jest 1 rozwiazanie,
jezeli Δ< 0 to brak rozwiazania
asdf juz Ci wszystko rozpisal
13 mar 23:36
Mis: licząc doszedłem do takiego przykładu
3x
2−5x=−1
jak mam sie pozbyć kwadratu
13 mar 23:37
jok: ty wyrazenie x
2 − 5x + 6 podniosles do potegi?

jezlei tak to przepraszam, policze zaraz
13 mar 23:37
Beti: | | 3 | | 3 | |
w Twoim przykładzie jest |
| do potęgi ... czy |
| razy...? |
| | 5 | | 5 | |
13 mar 23:40
13 mar 23:41