Nierówność wielomianowa
Zajczex: Rozwiąż nierówność:
10x3 −x2 −15x − 6 = 0
13 mar 20:54
MQ: Jak dla mnie, to równość.
13 mar 20:57
Zajczex: Racja źle przeczytałem polecenie, tak czy inaczej próbowałem kilkanaście minut i nie może wyjść
mimo, że podobne zadania rozwiązuje niemal natychmiastowo
13 mar 20:58
MQ: Podejrzewam, że jednym z pierwiastków może być 3 albo −3, a jak tak się nie da, to znajdź
gdzieś wzory na pierwiastki wielomianu 3 stopnia −− są takie wzory.
13 mar 21:02
Artur z miasta Neptuna:
10x3 − x2 −15x − 6 = (10x3 + 5x2) + (−6x2 − 3x) + (−12x − 6) = .... I MASZ PIERWSZY
PIERWIASTEK
13 mar 21:02
Zajczex: Dzięki, nie wiedziałem, że wyrazy można grupować w ten sposób
13 mar 21:09