geometria analityczna
karolka1717: Wiedząc, że A=(1,1), B=(8,4), C=(4,6):
a) Wyznacz współrzędne takiego punktu D, aby czworokąt ABCD był trapezem, w ktorym kąt przy
wierzchołku a jest prosty.
B) Oblicz pole tego trapezu.
Proszę pomóżcie mi.
14 mar 10:19
think:

Rysunek pomocniczy do punktu b.
a) szukasz prostej prostopadłej do prostej AB, przechodzącej przez punkt A, oraz równoległej do
AB przechodzącej przez C. Punkt przecięcia tych prostych to wierzchołek D.
b) Pole trapezu, to liczysz długości podstaw, możesz ze wzoru a możesz z rysunku i pitagorasa
jeden czort.
14 mar 11:20
karolka1717: dziękuje
14 mar 11:40