Zbiorem wartości funkcji kwadratowej
patrycja: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej y=−2x2+12x+1 jest :
a) (−∞;19>
b) (−∞;1>
c) ℛ
d) <1;∞)
14 mar 10:36
kasia: musisz obliczyc delte a potem x1 i x2
14 mar 10:41
patrycja: proszę o całe rozwiązanie
14 mar 10:43
patrycja: tam się liczy współrzędne wierzchołka tylko delta nie wychodzi
14 mar 10:44
patrycja: (jak powinna)
14 mar 10:44
14 mar 10:51
asdf: nie trzeba żądnych pierwiastków kasia...
14 mar 10:52
patrycja: W=(p;q)
p= −b/2a
p= −12/−4 = 3
q= −Δ/4a
Δ= 122−4*(−2)*1
Δ=152
q= −152/−8 =19
w=(3;19)
odp: A
14 mar 11:01
pigor: hmm ...,

takie "rzeczy" robi się łatwo , szybko i przyjemnie np.
tak :
y=−2x+12x+1=−2(x
2−6x+9−9)+1=−2(x−3)
2−2*(−9)+1=
−2(x−3)
2+19, stąd y∊
(−∞;19>,
czyli odpowiedź
a) ... i to byłoby tyle . ....
14 mar 11:22