Ostrosłup
ilona: Jak obliczyć ile wierzchołków ma ostrosłup który ma 12 krawedzi jak to obliczyc jest jakis
konkretny wzór?
13 mar 10:34
pigor: ... otóż, ostrosłup ma zawsze n wierzchołków w podstawie
i 1 to jego ...

"czubek" , czyli wszystkich wierzchołków ma zawsze
w=n+1 ,
natomiast krawędzi ma n w podstawie i n bocznych , czyli razem
k=2n ,
zatem w twoim zadaniu masz :
k=12 ⇒ 2n=12 ⇔
n=6 , więc
w= n+1=12+1=
13 ... i to tyle . ...
13 mar 12:59
ilona: ale wlasnie nie ma takiej odpowiedzi
13 mar 18:20
pigor: ... albo odpowiedź jest zła, albo miał być to
graniastosłup 
, a wtedy
k=12 ⇒ 3n=12 ⇒
n=4 ⇒
w= 2n = 2*4=
8 ... i tyle co

. ...
13 mar 18:32
ilona: wlasnie ze ostroslup a odpowiedzi sa takie: 12, 9, 8, 7,
13 mar 19:11