dany jest okrąg o równaniu
czejzi: Dany jest okrąg o równaniu x
2 + y
2 + 6x − 4y = 12. Wyznacz równanie stycznych do okręgu
| | 1 | |
prostopadłych do prostej l: y = |
| x − 5 |
| | 3 | |
Bardzo proszę o pomoc i jakieś wyjaśnienie
13 mar 23:23
Eta:
Wpisz tu w forumową wyszukiwarkę " styczne do okręgu"
zobaczysz ile takich zadań było już rozwiązywanych
Powodzenia z pewnością znajdziesz podobne
13 mar 23:35
rumpek: zaraz coś pomyślimy
13 mar 23:41
rumpek:
x
2 + y
2 + 6x − 4y = 12
(x
2 + 6x + 9) − 9 + (y
2 − 4y + 4) − 4 = 12
(x + 3)
2 + (y − 2)
2 = 25
S(−3,2); r = 5
y = −3x + b ⇔ 3x + y − b = 0
d = r(odległość szukanej stycznej jest równa promieniowi)
| | |−3 * 3 + 1 * 2 − b| | |
d = |
| |
| | √9 + 1 | |
.....
5
√10 = |−b − 7| / ()
2
250 = (b + 7)
2
...

Sprawdź koniecznie obliczenia
13 mar 23:42
Eta:
A miałeś się uczyć z "ukochanego polaka"
13 mar 23:43
rumpek: jakoś brak weny
13 mar 23:46
Beti: a po co podnosić do kwadratu? znacznie prościej jest rozpisac ten moduł:
|−b−7| = 5√10
−b−7 = 5√10 lub −b−7 = =5√10
13 mar 23:46
Eta:
Dokładnie
rumpek jest "przeuczony''
13 mar 23:48
rumpek: ogólnie to na polski miałbym ochotę jakby tak nie "cisnęła" nauczycielka

, a że jest tak,
a nie inaczej. to trzeba będzie "zaspać"
13 mar 23:49
Eta:
13 mar 23:50
Beti: jak "ciśnie", to chyba dobrze
13 mar 23:50
czejzi: Dziękuję bardzo!
13 mar 23:51
rumpek: trzeba tylko będzie "zwolnienie z powodu badań krwi" załatwić od mamci
13 mar 23:51
rumpek: Ciśnie z tego, czego nie będę "interpretował" na maturze, mianowicie − wierszy :
13 mar 23:52
Eta:
Ile razy w miesiącu robisz te "badania" ?
13 mar 23:52
rumpek: to zależy jak często sprawdziany

w tamtym tygodniu 1 badanie + 2 wizyty kontrolne
u lekarza
13 mar 23:54
Eta:
13 mar 23:54
rumpek: Ale spokojnie, na matematyce jestem każdej
13 mar 23:55
Eta:
13 mar 23:55
rumpek: 
dobrze, że już "kończę" z tym polskim
13 mar 23:56
Godzio:
A tam, u nas samemu się zwolnienia pisało

(na polski też czasem przysypiałem, na matmę
nigdy

)
14 mar 00:01
rumpek: Godzio porządna firma
14 mar 00:02
Eta:
Echhhhhh
matematycy
14 mar 00:03
Godzio:
14 mar 00:04
rumpek: ciekawe co na to humaniści

moja polonistka jakby zobaczyła tę rozmowę to zareagowałby trochę
przesadnie z histerią
14 mar 00:06
Eta:
Wszyscy humaniści o tej porze smacznie śpią
14 mar 00:07
rumpek: I dobrze, że większość nie umie włączać komputera
14 mar 00:08