planimetria, trojkat
shersken: Dwa spośród kątów trójkąta maja miary α i 2α. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie jest
równy R. Wyznacz pole trójkąta i długość promienia okręgu wpisanego w dany trójkąt.
Czy to zadanie trzeba zrobić dla dwóch przypadków? To musi być trójkąt prostokątny (chyba

),
ale wydaje mi się, że kąt prosty może być w dwóch miejscach. Proszę o pomoc i rady^^
13 mar 20:12
rumpek:
180
o − 3α ⇒ 60 − α
Tw. sinusów i styka
13 mar 20:22
shersken: ok, też już do tego doszedłem, ale nie za bardzo mogę policzyć r.

Jakiś pomysł? chcialem ze
wzoru r=p − c no ale bez znajomosci przeciwprostokatnej nie da rady
13 mar 20:30
rumpek:
p = a + b + c (3 boki trójkąta, już je chyba policzyłeś)
| | 1 | |
P = |
| ab * sinγ (sinγ to u Ciebie w zaleznosci od rysunku kąt między tymi dwoma bokami) |
| | 2 | |
13 mar 20:32
shersken: ooo, przydatny wzor na promien, dzieki, wsio sie juz zgadza^^
13 mar 20:41
rumpek:
13 mar 20:45