trygonometria
mc: Prosze aby mi ktoś pomógl
oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego u kturego krutsza podstawa ma długość 4 a ramie 6
tworzy 2 dłuszą podstawe kąt 30 stopni
13 mar 17:25
Tragos: popraw treść
13 mar 17:26
mc: tak mam podane
13 mar 17:29
ccc:

jeśli ramię c=6 a kąt przy podstawie 30 st, towysokość h =3, x=
6√32=3
√3
b=2x+a
liczysz obwód Ob=a+b+2c
i pole P=
a+b2 *h
13 mar 17:31
Tragos: na pewno nie tak..
kr
ótszego kr
ótsza
13 mar 17:32
ccc: xliczy się jako wysokość trójkata równobocznego, a h jako połowę boku c...ok?
13 mar 17:32