f.kw
matma: wzór funkcji kwadratowej f(x)=2(x−3)
2−8 zapisany w postaci iloczynowej to
14 mar 12:19
Artur z miasta Neptuna:
2(x−3)2 − 8 = 2[(x−3)2 − 4] = 2[(x−3)2 − 22] = ...
skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia:
(a2−b2) = (a−b)(a+b)
14 mar 12:20
Patronus: f(x) = 2x2 − 12x + 18 − 8 = 2x2 − 12x + 10 = 2(x2−6x+5) = 2(x−1)(x−5)
14 mar 12:21
matma: ok

a jeszcze mam pytanie co do tej ostatniej części 2(x−1)(x−5) skąd te nawiasy
14 mar 12:26
Patronus: Możesz równanie rozwiązać Δ
Δ = 36 − 20 = 16
√Δ = 4
x1 = 5
x2 = 1
I stąd (x−1)(x−5)
14 mar 12:28
matma: ok ,dziękuję za pomoc
14 mar 12:30