logarytmy - zadanie ze zbioru Pazdro
misiu: W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których
współrzędne spełniają warunki:
x + 3 / log2 (x + 2) = logx+2 (y +2) i y2 ≤ 36
13 mar 21:55
rumpek:
Moje
13 mar 21:56
rumpek:
| x + 3 | |
| = logx + 2(y + 2) |
| log2(x + 2) | |
| x + 3 | | log2(y + 2) | |
| = |
| |
| log2(x + 2) | | log2(x + 2) | |
(x + 3)log
2(x + 2) = log
2(x + 2)log
2(y + 2)
log
2(y + 2) = x + 3
2
x + 3 = y + 2
y = 2
x + 3 − 2
Z: x + 2 > 0 , y + 2 > 0, y
2 ≤ 36 x + 2 ≠ 1
13 mar 21:58
rumpek:
13 mar 21:58
Tragos: rumpek, co to, nowy system rezerwacji?
13 mar 21:58
rumpek: nowy? kiedyś już był stosowany
13 mar 21:59
misiu: dzieki bradzo
14 mar 16:10