funkcje
Aś: | | ⎧ | −2x+3 dla x∊(−4,−1) | |
| Narysuj wykres funkcji f(x)= | ⎩ | x2−4x dla x∊<−1,5> |
|
Wiem ze pierwsza funkcja jest prostoliniowa a druga to parabola .. tylko jakby ktos mi mogl
podac jakies zaady rysowania ich bo nie moge sobie przypomnieć.. Z góry dziękuje
13 mar 22:08
ccc:

Dla funkcji y=−2x+3 zrób tabelkęz argumentami np: x=−4,x= −2, x=−1 i oblicz wartość funkcji
f(−4)=11
f(−2)=7
f(−1)=5
zaznacz te punkty w układzie i narysuj wykres funkcji liniowej, ale tylko w przedziele(−4, −1)
to samo zrób dla funkcji y=x
2−4x podstawiając argumenty np x=−1, x=2, x=5.....
rysujesz parabolę w przedziele <−1,5>...
jasne?
13 mar 22:18
Aś: owszem, jasne jak słońce. dziękuje ślicznie ; )
13 mar 22:19
Aga1:

Wykresem jest odcinek bez końców (część prostej )
Możesz narysować całą prostą , a później zetrzeć co "wychodzi " poza dany przedział.
Podobnie z parabolą.
13 mar 22:23
ccc:

ciężko się rysuje

mniej więcej coś takiego
13 mar 22:23