prędkość czas droga
xoxo: turysta umówił się ze znajomym w schronisku oddalonym o 45 km. po przejściu połowy trasy
zauważył, że idąć w tym tempie spóźni się 2 h. postanowił zatem odpocząć 1 h a następnie
zwiększył prędkość o 2 km/h i zdążył na czas. jaką prędkością się poruszał?
28 lut 19:39
7ukasz:
22,5=v1 *t1
pierwsza połowa drogi
22,5=(v1+2)(t1 − 3)
druga połowa drogi
(v1+2) − prędkość na drugim odcinku
(t1 − 3) − czas drugiego odcinka
−1 bo odpoczynek
−2 bo musiał odrobić 2 godziny spóźnienia
rozwiązujemy układ:
22,5=v1 *t1
22,5=(v1+2)(t1 − 3)
prędkość początkowa piechura v=3km/h
13 mar 22:26
7ukasz:
22,5=v1 *t1
pierwsza połowa drogi
22,5=(v1+2)(t1 − 3)
druga połowa drogi
(v1+2) − prędkość na drugim odcinku
(t1 − 3) − czas drugiego odcinka
−1 bo odpoczynek
−2 bo musiał odrobić 2 godziny spóźnienia
rozwiązujemy układ:
22,5=v1 *t1
22,5=(v1+2)(t1 − 3)
prędkość początkowa piechura v=3km/h
13 mar 22:28