Całka
PuRa: | | x2 + x −1 | |
Mamy całkę: |
| dx |
| | x−2 | |
Jak ją rozwiązać?
13 mar 20:50
Artur z miasta Neptuna:
Wskazówka
| x2+x−1 | | (x2−2x) + (3x − 6) + 5 | | x2−2x | | 3x−6 | | 5 | |
| = |
| = |
| + |
| + |
| |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
innymi słowy −−− jeżeli potęga w liczniku > od potęgi mianownika −−− dzielisz licznik przez
mianownik
13 mar 21:04
PuRa: Dzieląc wychodzi mi: (x+3)(x−2) + 5
Więc coś innego niż Tobie, jak to podzieliłeś?
13 mar 21:12
PuRa: Albo ok, już chyba wiem
13 mar 21:13
13 mar 21:15
PuRa: A co dalej?
| | 1 | |
z pierwszego zostaje ∫ −x dx = − |
| x2 |
| | 2 | |
z 3ciego zostaje 5 ln | x−2 |
a z 2giego?
13 mar 21:21
Artur z miasta Neptuna:
a z drugiego masz 3 * ∫ dx = 3x
13 mar 21:23
PuRa: A skąd wziąłeś "3x − 6"
Mi wyszło " 3x − 1"
Czyli po dzieleniu wyszło: (−x2 +2x) + (3x − 1) + 5
13 mar 21:26
PuRa: No dobra prawdopodobnie mój bład

Tam ma być faktycznie " 3x − 6 "
Spoko dzięki wielkie za pomoc

Dopiero uczę się całek ( to początki ) także każde wskazówki
są cenne

Gdybym miała jakiś jeszcze problem to bd wdzięczna za kolejne podpowiedzi ^^
13 mar 21:28
Artur z miasta Neptuna:
to dodaj te nawiasy i zobacz czy będzie to od czego wyszedłeś (zapewniam Cię że nie ... bo −1 +
5 = 4 ≠ −1)
13 mar 21:29
PuRa: Odnawiam temat, bo teraz mnie naszła pewna wątpliwość...
Po dzieleniu wyszło mi: (−x
2 +2x) + (3x − 6 ) + 5
| | −x2 +2x | |
przez co pierwsza całka ∫ |
| wychodzi mi: −{1}{2}x2 |
| | x−2 | |
A w odpowiedziach jest na ' plusie '
Co jest nie tak?
19 mar 20:34