kw
matma: | | 2−3√5 | |
wyznacz maksymalny przedział w którym funkcja f(x)=4x2+ |
| x jest rosnąca |
| | 2 | |
14 mar 12:40
Artur z miasta Neptuna:
jest to parabola skierowana ramionami do góry (bo 4>0), więc ów funkcja jest rosnąca na
przedziale ('wierzchołek paraboli', +∞)
wyznacz współrzędna (x) wierzchołka paraboli
14 mar 12:42
asdf: | | −b | | −(2 − 3√5) | | 1 | | −2 + 3√5 | |
p = |
|  p = |
| * |
| = |
| |
| | 2a | | 2 | | 8 | | 16 | |
a > 0
f
(x) rośnie w przedziale (p;
∞)
14 mar 12:59
Eta:
w zad. " maksymalny przedział"
odp: x€ <p,∞)
14 mar 13:01
Artur z miasta Neptuna:
Eta ... w punkcie 'p' funkcja nie jest rosnąca

funkcja jest rosnąca w punkcie x
0, gdy:
∀
ε>0∃
δ>0 0< x
0 − x <δ ⇒ 0< f(x
0) − f(x) < ε
14 mar 13:09
Artur z miasta Neptuna:
innymi słowy ... funkcja rosnąca w punkcie x0, jeżeli biorąc 'x' "o niewiele mniejsze" od x0
zachodzi nierówność: f(x0) > f(x)
14 mar 13:11
Eta:
Tak teraz uczą

( nic nie poradzimy

Jeżeli jest zapis "maksymalny przedział" , to należy pisać przedział domknięty!
14 mar 13:11
Artur z miasta Neptuna:
Eta ... naprawdę tak uczą? Współczuję nauczycielom w tym momencie −−− uczyć gimnazialistów
czegoś, co jest bzdurą i nauczyciel o tym wie.
14 mar 13:13
Eta:
Dokładnie, też tak myślę i byłam w szoku widząc taką argumentację
14 mar 13:15
Artur z miasta Neptuna:
taką

znaczy jaką? ... że 'należy domknąć' bo ma być maksymalny przedział

tłumaczenie dla 6−latków w sumie
14 mar 13:24