ciąg geometryczny
asdf: Współczynniki 1,b,c,d (w podanej kolejności) równania x
3 + bx
2 + cx + d = 0 tworzą ciąg
geometryczny. Oblicz sumę tych współczynników, jeśli wiadomo, że liczba 2 jest rozwiązaniem
tego równania.
a
1 = 1
b = q
c = q
2
d = q
3
liczba 2 jest rozwiązaniem tego zadania, czyli
8 + 4 + 2c + d = 0, cos takiego?
podstawiam:
8 + 4q + 2q
2 + q
3 = 0
4q + 2q
2 + q
3 = − 8
q(q
2 + 2q + 4) = −8
i teraz delte?, ale nie jest = 0 tylko jest = −8 ...
coś takiego? nie do końca wiem co zrobić

Można jakieś
podpowiedzi?
14 mar 15:58
Beti: Machąłeś się przy obl. w(2). Powinno być:
8 + 4q + 2q2 + q3 = 0
14 mar 16:02
Beti: a nie linijkę niżej widze, że jest ok
14 mar 16:03
Beti: ale metoda nie za bardzo. Tak jest lepiej:
4(2+q) + q
2(2+q) = 0
(2+q)(4+q
2) = 0
dalej chyba dzasz radę
14 mar 16:04
asdf: a jakieś wskazówki?
14 mar 16:04
asdf: ok
14 mar 16:05
asdf: heh, ja głupi ze tego nie zauwazylem

q = −2?
14 mar 16:07
Beti:
14 mar 16:14
asdf: suma współczynników = −5?
a1 = 1
b = −2
c = 4
d = −8
14 mar 16:15
asdf: ok dzięki
14 mar 16:15
Beti:
14 mar 16:20