nierówność
kacper: Jaki będzie zbiór rozwiązań tej nierówności?
x2+36>0
Nie wiem czy dobrze liczę, ale tak
(x+6)(x−6)>0
x=6+0 x=−6
x−6=0 x=6
Nie wiem jak zapisać zbiór jeśli dobrze zrobiłem co i to może okazać się niespodzianką
13 mar 17:05
Maciek: x∊R
13 mar 17:07
Maciek: gdyby tam był "−" to można by to było tak rozłożyć
13 mar 17:07
Maciek: brak pierwiastków − parabola leży nad osią x − odczytujemy większe, czyli tam gdzie leży
parabola, a więc wszystkie R
13 mar 17:08
kacper: Rozumiem, dziękuję
13 mar 17:11