zadanie z tresia
Soldier: 
zadanie z tresią
Wyznasz średnią prędkość, z jaką porusza się pociąg na trasie 360 km, wiedząc, że gdyby można
było zwiększyć tę prędkość o 18km/h, to pociąg pokonywałby tę trasę w czasie krótszym o 40
minut.
13 mar 22:07
Soldier: ponawiam
13 mar 22:09
Soldier: i tutaj mam drugie zadanie
dwie miejscowości leżące nad brzegiem rzeki oddalone są od siebie o 80 km. Stateczek
turystyczny pokonuje tę trasę w obie strony w 8 godzin i 20 minut. Wyznacz średnią prędkość z
jaką porusza się stateczek, przyjmując, że prędkość nurtu wynosi 4 km/h.
13 mar 22:12
123: | ⎧ | v = 360t | |
| ⎩ | v + 18 = 360t − 40 |
|
Rozwiąż taki układ równań...
13 mar 22:12
Beti: s = 360 km
v
1 − prędk. aktualna
v
2 = v
1 + 18
czyli:
rozwiąż
13 mar 22:15
Soldier: kurde...
straszne glupoty mi wychodza
13 mar 22:17
Soldier: może ktoś pomóc
13 mar 22:20
Soldier: to rozwiązać...
13 mar 22:22
Beti: 1080v
1 = 1080v
1 + 18*1080 − 2v
12 − 36v
1
po redukcji i podzieleniu przez 2:
v
12 + 18v
1 − 9720 = 0
teraz chyba już dasz radę
13 mar 22:22
Soldier: tak, pojadę z delty i git
13 mar 22:24
Soldier: pięknie wyszło, 90km/h dzięki

ale zostało jeszcze jedno zadanie...
dwie miejscowości leżące nad brzegiem rzeki oddalone są od siebie o 80 km. Stateczek
turystyczny pokonuje tę trasę w obie strony w 8 godzin i 20 minut. Wyznacz średnią prędkość z
jaką porusza się stateczek, przyjmując, że prędkość nurtu wynosi 4 km/h.
13 mar 22:28
Beti: tylko zwróć uwagę, że 90 to prędkość w typie "pobożne życzenie' "D
prawdziwa prędkość to 72 km/h
13 mar 22:30
Soldier: co

? jak 72?, nawet w odp jest 90, a delte mam opanowana wiec nigdzie sie nie pomylilem 90 na
100%
a Tobie jak wyszlo 72km/h
13 mar 22:35
Soldier: ale nie zajmujmy sie pierwszym zadaniem, teraz trzeba rozgrysc drugie
13 mar 22:37
Beti: a niee, sorry

indeksy mi się pozajączkowały

. Wychodzi 90km/h
13 mar 22:41
Soldier: tak spoko oczywiscie
13 mar 22:42
Beti: w drugim to chyba trzeba wiedzieć z fizyki coś więcej niż wzór na prędkość ......... ta walka z
nurtem trochę mnie odstrasza ...
13 mar 22:43
Soldier: masz
Beti pomysł na 2 zadanie
13 mar 22:43
Soldier: ajj tam, nie jest az takie straszne
13 mar 22:43
Soldier: wystawie ponownie na forum, moze jakas mądra głowa ma jakis pomysł
13 mar 22:45
Beti: mam i juz daję
13 mar 22:51
Soldier: okk
13 mar 22:53
Beti: z A do B jest 80km (s)
pod prąd statek płynie z prędkością: v
s − v
n = v − 4
z prądem − v
s + v
n = v + 4
| | 1 | | 25 | |
łączny czas to t = 8 |
| = |
|
|
| | 3 | | 8 | |
| | 80 | | 80 | | 25 | |
czyli: |
| + |
| = |
| |
| | v−4 | | v+4 | | 3 | |
13 mar 22:54
Soldier: czyli delte licze z tego
25v
2−240v−400=0
13 mar 22:59
Beti: tak, ale ja podzieliłam sobie przez 5
13 mar 23:00
Soldier: chyba niee..
13 mar 23:00
Soldier: aha kk
13 mar 23:00
Aga1: 1)Z prądem rzeki
Prędkość własna statku+ prędkość nurtu rzeki =rzeczywista prędkość statku
v1=v+4
2) Pod prąd prędkość własna statku− prędkość nurtu=rzeczywista prędkość
v2=v−4
13 mar 23:01
Soldier: delta dziwna wychodzi
13 mar 23:02
Beti: Δ=10816
√Δ = 104
13 mar 23:04
Soldier: wychodzi
v1=2,5
v2=7,1
czyli obydwa nie pasują raczej
wynik w książce 20km/h
13 mar 23:05
Soldier: hmmmmm
13 mar 23:05
Beti: aaaaaaaa, nie. Równanie ma postać:
25v2 − 480v − 400 = 0
13 mar 23:06
Soldier: skądś Ci się wzięło 10816
13 mar 23:07
Soldier: ahaaaa
13 mar 23:07
Beti: czyli po skróceniu: 5v2 − 96v − 80 = 0
13 mar 23:08
Soldier: tylko teraz czemu 480, mi taka liczba nigdzie nie wyszla
13 mar 23:08
Soldier: aaaaaaaaaaa juz widze
13 mar 23:09
Soldier: zrobiłas mały niewinny błąd, ale nie szkodzi juz wiem
13 mar 23:10
Soldier: | | 25 | | 25 | |
ale nie niejestem pewien, tak napisalas |
| , a powinno być |
| tak ? |
| | 3 | | 8 | |
13 mar 23:11
Beti: 
jaki błąd? wyszło mi dobrze: v=20km/h
13 mar 23:12
Soldier: moje pytanie skąd się wzieło 480
13 mar 23:13
Beti: | | 1 | | 1 | | 25 | |
 8h 20minut = 8+ |
| = 8 |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
13 mar 23:14
Soldier: 25v2 − 480v − 400 = 0 czemu tam jest 480, a nie 240
13 mar 23:14
Beti: po dodaniu ułamków z lewej strony mam:
i na krzyż: 25v
2 − 400 = 480v
13 mar 23:17
Soldier: jest tak dokładnie dziękuje bardzo!
13 mar 23:18
Beti: na zdrowie
13 mar 23:19