Trapez równoramienny
klara: Krótsza podstawa trapezu równoramiennego ma długość 2, a jego przekątna ma długość 12. Punkt
przecięcia przekątnych dzieli każdą z nich w stosunku 1:3. Oblicz pole trapezu.
13 mar 21:17
klara: Proszę pomóżcie

Wyliczyłam że jeśli przekątna równa 12, to x+3x=12 czyli x=3, ale co
dalej? byłabym bardzo wdzięczna za jakiś rysunek do tego zadania
13 mar 21:22
Eta:

skala podobieństwa Δ ABS i CDS k= 3
|AB|=k*|CD|= 2*3= 6 to |EB| =4
z tw. Pitagorasa w ΔEBD wyznacz
h
i następnie P= ...........
13 mar 21:42
13 mar 21:50
Eta:
Na zdrowie
13 mar 21:50
klara: Hahaha

dzięki
13 mar 21:54
mat: skąd wam się wzieła skala podobieństwa k=3 ?
13 mar 21:55
rumpek: :"Punkt przecięcia przekątnych dzieli każdą z nich w stosunku 1:3. ":
13 mar 21:55
klara: bo jeśli trójkąty są podobne to możemy zrobić że |PB| \ |PC| = 9/3 = 3 =k
13 mar 21:56
mat: thx
13 mar 21:57
Eta:
| | 9 | |
ΔABS ~ Δ CDS w skali k= |
| = 3 |
| | 3 | |
13 mar 21:58