Wielomian z parametrem m
Zajczex: Dla jakich wartosci parametru m rownanie: (m−2)x4 − 2(m+3)x2 + m −1 = 0 ma cztery rozne
rozwiazania?
Nie potrafie tego ogarnac, prosze o pomoc
13 mar 23:01
rumpek:
t = x
2, t ≥ 0
| ⎧ | Δ > 0 | |
| ⎨ | t1 * t2 > 0 |
|
| ⎩ | t1 + t2 > 0 | |
Oraz sprawdź co się dzieje gdy m = 2
13 mar 23:03
Zajczex: Dzieki, juz probuje
13 mar 23:06
Zajczex: Wyszla mi Δ = 366 i nie potrafie odnalezc swojego bledu

przeliczylem (m+3)
2 − 4(m−2)(m−1) i
jestem zablokowany
13 mar 23:18
rumpek:
Zapomniałeś o 2 stojącej przy (m + 3)

4(m + 3)
2 − 4 * (m − 1)( m − 2)
13 mar 23:26
Zajczex: Robie z ta dwojka i nadal nie wychodzi:
Δ=4(m+3)−4(m−2)(m−1)
Δ=4(m2+6m+9)−4(m2−3m+2)
Δ=4m2+24m+36−4m2+12m−8
Δ=36m+28
362 −4*1*28... jakies ulamki
nie wiem znowu gdzie robie blad
13 mar 23:38
rumpek:
Δ = 4(m + 3)
2 − 4(m − 1)(m − 2) = 4(m
2 + 6m + 9) − 4(m
2 − 2m − m + 2) =
= 4m
2 + 24m + 36 − 4(m
2 − 3m + 2) = 4m
2 + 24m + 36 − 4m
2 + 12m − 8 =
= 24m + 12m + 36 − 8 = 36m + 28
najwidoczniej ułamki będą
13 mar 23:48
rumpek:
Δ > 0
...
36m + 28 > 0
36m > − 28 / : 36
13 mar 23:53
Zajczex: Aha, myślałem, że z tego też liczy się delte i wychodziły mi jakieś debilne wyniki, dziękuje za
pomoc
13 mar 23:56
rumpek: 
, a nie masz odp.?
13 mar 23:57
Zajczex: No właśnie nie, dostaliśmy kserówki przed sprawdzianem z samymi zadaniami, mogę co najwyżej
porównać wyniki z resztą klasy
13 mar 23:58