stereometria
Vader : 1.Dany jest trójkąt równoramienny o podstawie 10cm.Oblicz jego wysokość wiedząc że bok jest o
1cm krótszy od wysokości.
2.oblicz promień koła opisanego na kwadracie o boku √5
3.oblicz wartość (cos30 + cos 45)(cos30−cos45)
18 mar 13:55
Eta:
2/ d −−− dł. przekątnej kwadratu d= a
√2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
R= |
| d = |
| a√2 = |
| √10 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √2 | |
3/ .... = cos230o − cos245o= ( |
| )2− ( |
| )2=......... |
| | 2 | | 2 | |
18 mar 14:00
cześć: w pierwszym zadaniu przypadkiem bok nie ma byc o 1cm dluzszy od wysokosci?
18 mar 14:20