zad
zad: | | dx | |
Moge zlozyc calke ∫ |
| na (dx/x+2)2+11? |
| | x2−4x+13 | |
18 mar 14:21
zad: jest to calka neiwlasciwa od −∞ do ∞ oczywiscie ma byc dx/(x+2)2+11
18 mar 14:22
Krzysiek: x
2 −4x+13 =(x−2)
2 +9
i za pomocą podstawienia np. takiego: x−2=3t
| | 1 | |
doprowadź do: ∫ |
| =arctgt +C |
| | t2 +1 | |
18 mar 14:24
zad: Jak skubnac calke ∫(π−arctgx)dx od −1 do −∞
18 mar 14:24
Krzysiek: 'skubnac'? może rozwiązać...
∫arctgx dx przez części
u=arctgx
v'=1
18 mar 14:26
zad: a co z π?
18 mar 14:29
Vizer: pi to stała
18 mar 14:31
zad: wyszlo mi robiezna
18 mar 14:34
zad: (π−xarctgx−ln[1+x2])−1−∞
18 mar 14:35
zad: czyli po podstawieniu mam rozbiezna
18 mar 14:41