zadanie
Kaśka: Punkt S jest punktem przecięcia się przekątnych trapezu ABCD. Pole trójkąta ABS jest równe 9,
natomiast pole trójkąta CDS wynosi 4. Oblicz pole trapezu ABCD, wiedząc, że jego wysokość
poprowadzona z wierzchołka C na podstawę AB ma długość równą 10.
Proszę o pomoc
18 mar 10:34
Kaśka: potrafi mi ktoś pomóc
18 mar 10:46
Maciek: halo jesteś?
18 mar 13:05
Kaśka: tak jestem
18 mar 13:10
Aga1:

P
ABS=P
1=9, P
CDS=P
2=4
P
trapezu=(
√P1+
√P2)
2=(3+2)
2=25
18 mar 13:11
Eta:
18 mar 13:14
Kaśka: Pierwszy raz spotykam się z takim wzorem i nie mogę go ogarnąć
18 mar 13:15
18 mar 13:16
Eta:
To bardzo przydatny i
elegancki wzorek
18 mar 13:16
rumpek:
18 mar 13:17
Kaśka: No teraz to rozumiem

Bardzo dziękuję
18 mar 13:18
Kaśka: W szkole nam go nie podali, więc nie wiedziałam że tak wzór istnieje
18 mar 13:19
Eta:
Można też tak:
k >0 −−− skala podobieństwa trójkątów ABS i CDS
| | P(ΔABS) | | 9 | | 3 | |
zatem: |
| = k2 ⇒ k2= |
| ⇒ k= |
| |
| | P(ΔDCS) | | 4 | | 2 | |
taki wzorek:
P(tr) = (k+1)2*P(ΔCDS)
18 mar 13:23