Oblicz pole trójkąta AED
Mac.: Witam, mam problem z takim zadankiem.
W trapezie ABCD, AB || DC, przekątne przecinają się w punkcie E. Wiedząc, że |AB| = 3|DC| oraz
pole trapezu jest rowne 64 cm2, oblicz pole trójkąta AED.
Nie zostało powiedziane, że to jest trapez rownoramienny wiec nie mogę wyliczyc dlugosci
odcinka po środku trapezu przechodzącego przez E.
Wyjaśniłby ktos?
18 mar 12:42
Eta:

Można tak:
| | 3a | |
W każdym trapezie ΔABE ~ΔDCE w skali k= |
| = 3 |
| | a | |
| | P(ABE) | |
zatem |
| =k2 ⇒ P(ΔABE)= 9P(ΔDEC) ⇒ P1= 9*P2 |
| | P(ΔDEC | |
W każdym trapezie pola trójkątów AED i BEC są równe
zatem P(tr) = P
1+ 2*P
3+P
2 = (
√P1+
√P2)
2 gdzie: P
3=P
4=
√P1*P2
czyli P(tr)= (
√9P2+
√P2)
2= (4
√P2)
2 = 16P
2
to: 16P
2= 64 ⇒
P2=4 cm
2
czyli P
1= 9*P
2= 36 cm
2
to: P
3= P(AED)=
√P1*P2=
√36*4= 6*2=
12 cm
2
18 mar 13:12
Mac.: Heee i pomyślec, że takie zadanko jest na podstawie. Racja, materiał niewykraczający poza
zakres, choć mimo wszystko byssstry sposób
18 mar 13:20
Eta:
Dwa wzorki:
P(tr)= (√P1+√P2)2 , P3= P4= √P1*P2
lub
k>0 −−− skala podobieństwa ΔABE i ΔDCE
P(tr) = (k+1)2*P(ΔDEC) , P3=P4= k*P(ΔDEC) , P(ΔABE)= k2*P(ΔDEC)
18 mar 13:28
Mac.: P3= P4= √P1*P2
skąd my o tym wiemy?
18 mar 13:36
Eta:
(P1+2P3+P2) = (√P1 +√P2)2 ⇒ 2P3= 2√P1*√P2 ⇒ P3= √P1*P2
18 mar 13:42
Mac.: −.− wzór skróconego mnożenia ...
Dziękuję bardzo za pomoc
18 mar 13:46
Eta:
Na zdrowie
18 mar 13:47
pigor: ... dlaczego P
3=P
4=
√P1P2 
,
ano wiemy to z prostych ...

spostrzeżeń (patrz na rys) , mianowicie :
niech h − wysokość trapezu , to
12ah =
P3 = P4 , a ponieważ np.
P3P1 =
DEDB =
P2P4 , bo pary
trójkątów o tych polach mają te same wysokości , mamy
P3P1 =
P2P4 ⇔
P
4P
3 = P
1P
2 ⇔ P
32 = P
1P
2 ⇒
P3 = √p1P2 = P
4 . ...
18 mar 14:11
Eta:
18 mar 14:16
pigor: ...

oczywiście
12ah = P
3+P
2 = P
4+P
2 ⇒
P3=P4 ...
18 mar 14:24
52: | | P3 | | DE | | P2 | |
Czemu |
| = |
| = |
| ? |
| | P1 | | DB | | P4 | |
22 kwi 11:51
Mikolaj: Wytłumaczy mi ktoś te wzory na trapez

?
7 gru 20:26
Florian: Eta czy w tych wzorach ktore podajesz 18 marca o 13;28 skala podobienstwa jest duzego do malego
czy malego do duzego? dziekuje za pomoc
13 kwi 18:22
Florian: to powiesz mi?
14 kwi 11:05
14 kwi 11:07
Florian: P(tr)=(k+1)2*P(ΔDEC) no to jak wstawie raz za k=1/3 a raz za k=3 to otrzymam 2 rozne pola
trapezu a to bujda. Chodzi mi ktora ze skal jest uzywana w tamtych wzorach z 18 marca o 13;28
14 kwi 13:26
figa:
k=3
14 kwi 13:32
Florian: Dziekuje figa o to mi chodzilo
14 kwi 13:36
figa:
14 kwi 13:37