W magazynie są ubrania trzech firm krawieckich A,B,C, przy czym A daje
50% ubrań, B daje 30% ubrań, C daje 20% ubrań. Ze względu na jakość produkcja w poszczególnych
firmach wygląda następująco:
A − 80% pierwszy gatunek, 20% drugi gatunek,
B − 70% pierwszy gatunek, 30% drugi gatunek,
C − 60% pierwszy gatunek, 40% drugi gatunek.
W sposób losowy pobrano ubranie z magazynu. Obliczyć
a. prawdopodobieństwo, że pochodzi ono z firmy A,
b. prawdopodobieństwo tego, że jest pierwszego gatunku,
c. prawdopodobieństwo tego, że pochodzi z firmy B jeżeli jest pierwszego gatunku.
| 1 | ||
a)P(A1)= | =0,5 | |
| 2 |
| P(B/A2)*P(A2) | ||
P(A2/B)= | ||
| P(B) |
| 1 | ||
P(A) = 50% = | ||
| 2 |
| P(D∩E) | ||
P(D|E) = | = {30%*70%}{50%*80* + 30%*70% + 20%*60%} = ... | |
| P(E) |
| P(D∩E) | 30%*70% | |||
P(D|E) = | = | = ... | ||
| P(E) | 50%*80* + 30%*70% + 20%*60% |