Wykonaj działanie
justyna: | | 2x+5 | | 3x−7 | |
Wykonaj działania |
| + |
| |
| | x−4 | | 5−x | |
17 mar 21:41
sla1: wspólny mianownik:
| (2x+5)(5−x)+(3x−7)(x−4) | |
| = |
| (x−4)(5−x) | |
| 10x−2x2+25−5x+3x2−12x−7x+28 | |
| |
| 5x−x2−20+4x | |
17 mar 22:05
asdf: | 2x(5 − x) + 5(5 − x)+ 3x(x − 4) − 7(x −4) | |
| = |
| (x −4)(5 − x) | |
| | 10x − 2x2 + 25 − 5x + 3x2 − 12x − 7x + 28 | |
|
| = |
| | − x2 + 9x − 20 | |
| x2 − 2x +53 | |
| |
| −x2 + 9x − 20 | |
17 mar 22:10
asdf: | x2 − 14x + 53 | |
| = |
| −x2 + 9x − 20 | |
−−−−−−−−−−−
pierwszego nie skrócisz − delta mniejsza od zera, to już drugiego nie ma sensu...
17 mar 22:12
sla1: nie wiem skąd mi wyskoczyło −2x
17 mar 22:14
sla1: aaaa to nie moje
17 mar 22:15
justyna: trzy różne nie mam pojęcia, które poprawne
17 mar 22:15
asdf: mi czy Tobie? ja zapomniałem o −12x
17 mar 22:15
asdf: sia1 ma poprawną odpowiedź i liczenie, ja mam poprawne tylko liczenie
17 mar 22:16
justyna: aha jest ok ja zjadłam 25

i dlatego nie wychodziło dzięki za pomoc
17 mar 22:19