matematykaszkolna.pl
Uklad rownan liniowych z parametrem eternity: Witam, czy ktos pomoglby mi zrozumiec istote ukladow rownan liniowyc z parametrem ? Rozwiazal mi to kolega. To jego rozwiazania. Niestety nie ma czasu mi tego wytlumaczyc. Niby zgadzaja sie z odpowiedziami w ksiazce. 1.Przyklad: 2x − y +3z =3 3x + y −5z=0 4x − y +kz=3 Ma tu policzony wyznacznik macierzy gdzie za x,y,z sa poszczegolne wartosci. Tutaj ten
 11 
wyznacznik z parametrem ma sie nie rownac zero. Wychodzi k≠

. <tu sie zgadzam>
 5 
2.Przyklad: x+4y = k 3x − y=1 kx+y = 2 Liczy tu rzad macierzy R([ 1 4 :k]) ktory wychodzi mu 2 ..<dlaczego nie 3?> 3 −1 : 1 k 1 : 2 Pozniej jakby z tego co powyzej liczy wyznacznik <> i on ma sie rownac zero <dlaczego?> i ma opis do tego ze R(A) = 2, a R([A:B]) =1<> 3.Przyklad 2x + 3y − 3z = 4 3x − y + z = 17 kx + y − 2z = 1 3x + 2y − 2z = 11 Liczy tutaj R([A:B]) i wychodzi mu 3 <dlaczego> ⇔ 2 3 −3 3 −1 1 ≠ 0 <−− wyznacznik macierzy k 1 −2 z tego wyszlo, ze k∊ R <mozna tak po prostu wybrac sobie minor ?> Jaka jest zaleznosc rozwiazan od ilosci rownan i niewiadomych w nich wystepujacych ? Nie rozumiem tego, bo raz wyznacznik ma sie rownac zero, innym razem nie...emotka Prosze o pomoc
17 mar 20:28