Sposoby na całki
Czesiu: Znacie może sposoby na szybkie liczenie całek przez podstawanie i części żeby nie rysować tych
kresek

?
| | x | |
np jak szybko policzyć całkę |
| ? |
| | √x2+5 | |
18 mar 11:25
Trivial:
| | x | | 1 | | 1 | (x2+5)−1/2 + 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫(x2+5)−1/2*2xdx = |
|
| + c |
| | √x2+5 | | 2 | | 2 | −12+1 | |
=
√x2+5 + c.
18 mar 11:28
Czesiu: nie wiem co zrobiłeś z 2xdx

i dlaczego w mianowniku jest −1/2+1
18 mar 11:33
Czesiu: napisz proszę co się tam stało jakoś nie mogę na to wpaść
18 mar 11:39
Trivial: Podstawienie w pamięci − bez kresek.

Mamy wyrażenie funkcja do jakiejś potęgi razy jej pochodna:
| | [f(x)]α+1 | |
∫[f(x)]α*f'(x)dx = |
| dla α≠−1. |
| | α+1 | |
18 mar 11:57
Czesiu: dzięki
18 mar 12:07