Wyznacz ciąg arytmetyczny.
berry: Pomoże ktoś z zadaniami ; (
1) Wyznacz ciąg, w którym bez względu na liczbę dodawanych początkowych wyrazów ich suma jest
zawsze równa potrojonemu kwadratowi liczby tych wyrazów.
2) Wyznacz ciąg arytmetyczny, w którym suma Sn jest wyrażona wzorem Sn = 3n2 + 4n.
18 mar 16:46
rumpek:
1) an = Sn − Sn − 1
an = 3 * n2 − [3(n − 1)2] = 3n2 − [3n2 − 6n + 3] = 3n2 − 3n2 + 6n − 3 = 6n − 3
2)
Sn = 3n2 + 4n
an = Sn − Sn − 1
an = 3n2 + 4n − [3(n − 1)2 + 4(n − 1)] = 3n2 + 4n − [3(n2 − 2n + 1) + 4n − 4] =
= 3n2 + 4n − [3n2 − 6n + 3 + 4n − 4] = 3n2 + 4n − [3n2 − 2n − 1] =
= 3n2 + 4n − 3n2 + 2n + 1 = 6n + 1
18 mar 16:53