Potęgowanie
Bolka: ciągle mi źle wychodzi choć myślę, że rozwiązujje dobrze
wykonaj potegowanie:
(2x−3)3; u mnie ten wynik to: 8x3+72x3+54x3+27
proszę, o poprawkę, w czymn robię błąd?
18 mar 12:11
Aga1: Po pierwsze (a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3
a=2x, b=3
3*(2x)2*3=3*4*3x2=36x2≠27x3
3*2x*32=54x
18 mar 12:16
Bolka: aha, czyli u mnie ta fatalna 3 potega przy 54x nie powina miec miejsca?
18 mar 12:22
Bolka: aaa, a ja podnosilm −3, ehh, ale dlaczego nie −3 sie podnosi do kwadratu/sześcianu?
18 mar 12:22
Aga1:
b=3, a nie −3.
A jak obliczasz np. (x−4)2=x2−2*x*4+42
18 mar 12:32
Bolka: ale błędy sadzę.. dzięki Ci Aga1 za pomoc, serdecznie dziękuję. Można naprawdę polegać na
tutejszych ludziach!
18 mar 12:35