Sztabka złota. Pomóżcie !
Asia: Sztabka złota ma kształt graniastosłupa prostego, którego podstawą jest trapez o polu 20cm2.
Masa sztabki jest równa 6080 g, przyjmijmy, że gęstość złota jest równa 19g/cm.Wtedy sztabka
ma długość ?
A) 64cm B)30,4cm C) 32cm D)16cm.
18 mar 11:18
dero2005:
m = 6080 g
ρ = 19
gcm3
P
p = 20 cm
2
h = ?
objętość sztabki
| | m | | 6080 | | 320 | |
V = |
| = |
| = 320 cm3 = Pp*h = 20*h → h = |
| = 16 cm
|
| | ρ | | 19 | | 20 | |
18 mar 12:20
Asia: Dziękuję ślicznie
18 mar 12:29