Zadanie z prostą i punktem
Emila: Dane są punkty A(0; 8 13) i B(0; 2 13). Wyznacz na prosyej k: y=3x+13 punkt C, tak
aby |AC|=|BC|. Dla wyznaczonego C :
a) wykaż, że trójkąt ABC jest prostokątny,
b) wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC.
17 mar 15:50
ejendi:
A i B leżą na Oy
| | 1 | |
P=(0,5 |
| ) jest symetryczny do A i B |
| | 3 | |
y=3x+13
| | 1 | |
3x=5 |
| −13⇒x=−2,55 upierdliwe to 1/3 |
| | 3 | |
C=(−2,55 , 5,33}
AB
2=AC
2+BC
2
AB
2=6
2=18
AC
2+BC
2=−2,55
2+3
2−2,55
2+3
2=18
ΔABC ∊ prostokątny
środek okręgu S
AP=8,33−5,33=3
S(Cx+Py,5,33)=(−2,55+AP,5,33)=(0,45,5,33)
r
2=AS
2=(0,45
2+3
2)=9,2025
17 mar 22:40