Pomocy
Madziaa:

AAAAAA Pomocy bo nie wiem jak sie za to zabrać ...

Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych
12 i 16 obraca sie dookoła przeciwprostokątnej. Oblicz pole poeiwrzchni całkowitej i objętość
otrzymanej bryły .
I co ja mam dalej z tym zrobić ? Z tego powstanie stożek czy jak .. ?
18 mar 16:21
Madziaa: Pomoże mi ktoś
18 mar 16:43
ICSP: powstaną dwa stożki złączone podstawami.
Proponuje ci abyś obliczył długość wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną
18 mar 16:44
ICSP:

Mam nadzieje że rysunek troszkę pomoże
18 mar 16:47
Madziaa:

Ahh no tak ! i wyjda dwa stożki . i przypodstawach beda mialy kąty 45 stopni czyli miedzy
tworzącymi będą kąty proste tak ?
Czyli wysokość większego stożka = 8
√2 a mniejszego = 6
√2. i r wiekszego = 8
√2 a
mniejszego = 6
√2 ? czy zle mysle ?
18 mar 17:13
Madziaa:

Ahh no tak ! i wyjda dwa stożki . i przypodstawach beda mialy kąty 45 stopni czyli miedzy
tworzącymi będą kąty proste tak ?
Czyli wysokość większego stożka = 8
√2 a mniejszego = 6
√2. i r wiekszego = 8
√2 a
mniejszego = 6
√2 ? czy zle mysle ?
18 mar 17:13
ICSP: niestety nie będzie tak jak mówisz.
TO nie prawda z tymi katami prostymi między tworzącymi.
18 mar 17:19
Madziaa: No to ja już nie wiem jak sie za to dalej zabrać ..
18 mar 17:22
Madziaa: Duze H ma 20 .. w sensie obydwu stożków .. ale co mi to daje ?
18 mar 17:24
ICSP: mówię.
Oblicz wysokość trójkąta.
Będzie ona równa promieniowi podstawy tych stożków
18 mar 17:25