zapisz wyrażenie
loekpo: zapisz wyrażenie |x−3| − |2+x| − 2x w najprostszej postaci wiedząc,że x∊(−2,3)
17 mar 18:47
Aga1: Ix−3I−I2+xI−2x=−x+3−2−x−2x=
17 mar 18:49
Saizou : no to określamy czy wartość bezwzględna jest dodatnia, czy ujemna. Jeśli dodatnia to jest tym
samym wyrażeniem, a jak ujemna to przeciwnym. za x wstaw sobie liczbę z przedziału
17 mar 18:49
loekpo: Saizou mówi co innego i Aga1 pisze co innego.. pogubiłam się..
17 mar 19:06
Aga1: wszystko jest ok.
17 mar 21:15
sla1: podstaw pod x np liczbę 2 pierwsza wartość po usunięciu | | będzie ujemna, więc zmieniamy
znaki na pfrzeciwne −x+3, kolejna wartość po podstawieniu 2 będzie dodatnia, więc po usunięciu
| | znaku nie zmieniamy będzie ostatecznie tak, jak napisała Aga z drugiej wartości wyszło
−(2+x) czyli −2−x. ostatecznie −x+3−2−x−2x=−4x+1
17 mar 21:50
sla1: oczywiście Saizou też napisał dobrze

ogólnie jest okl
17 mar 21:51
loekpo: okeeej, dzięki
18 mar 10:24