tryg
Dzej Dzje : Rozwiąż równania:
a) sin3x + cos3x =
√2
b) sin2x +
√3cos2x = 1
17 mar 21:03
Artur z miasta Neptuna:
no właśnie widzę ... jak rozwiązujesz sam
wrzucając co chwila kolejne przykłady
tylko pod innym nickiem
17 mar 21:08
Dzej Dzje : Chcesz to ci moge odskonowac zadania i nie wiem czy ty byś je zrobił ... a tam co to mowisz z
tym tg2x to źle ...
17 mar 21:09
Mila: 1)cos3x=sin(π/2−3x) i z sumy sinusow
2)podzielić obie strony równania przez 2
17 mar 22:47
Artur z miasta Neptuna:
jak jest źle jak jest dobrze
| cos x − (4cos3x − 3cosx) | |
| = U{4cosx(1 − cos2x)}{2sinx(2sinx − |
| sin x − (3sin x − 4sin3x | |
1)} =
| | 2sinxcosx | | sin(2x) | |
= |
| = |
| = tg (2x) |
| | cos(2x) | | cos(2x) | |
wystarczy po prostu siąść na dupie i na spokojnie to zrobić
te wszystkie zadanie które dajesz 'jadą' na 4−5 wzorach i niczym więcej

przykład z tymi tutaj:
a) sin3x + cos3x =
√2 /:
√2
| | 1 | | 1 | |
sin3x* |
| + cos3x* |
| = 1 |
| | √2 | | √2 | |
sin3x*cos45
o + cos3x*sin45
o = 1
sin(3x + 45
o) = 1 ⇔ 3x = 45
o+ 2kπ ⇔ x = ....
analogicznie pozostałe dwa przykłady
17 mar 23:02
Artur z miasta Neptuna:
Trygonometria to nie jest jakaś 'wyższa matematyka' ... po prostu trzeba 'kombinować' i nie bać
się próbować.
17 mar 23:04