ss
Sławek.: Witam!
Rozwiązuje właśnie maturkę próbną operonu sobie.
I mam takie zadanko:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 60 stopni. Odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 4.
Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Wyliczyłem i wyszło mi, że V = 48j3.
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć w internecie odpowiedzi, która zgadzała by się z moimi
wyliczeniami.
Może ktoś chciałby to sobie policzyć i potwierdzić mój wynik?
Pozdrawiam!
18 mar 16:58
Sławek.: to jak pomoże ktoś?
18 mar 17:05
pigor: ... a mnie wychodzi
a=8 − dł. krawędzi podstawy i
H=8 − dł. wysokości ostrosłupa ,
wtedy , niestety
V= 1283√3 . ...
18 mar 17:13
Sławek.: a czy odległość od spodka do krawędzi musi być pod kątem prostym?
18 mar 17:14
sla1: odległości zawsze pod kątem prostym
18 mar 17:15
Sławek.: i to mój bła jak widać
18 mar 17:17
sla1: mi też wyszło a=8 i h=8... i V tak samo jak Pigor
18 mar 17:26
sla1:
18 mar 17:30