Danych jest 5 pudełek ponumerowanych liczbami od 1 do 5.
Millenium: Danych jest 5 pudełek ponumerowanych liczbami od 1 do 5. W każdym pudełku znajduje się 20 kul
ponumerowanych liczbami od 1 do 20. Z każdego pudełka wybieramy jedną kulę. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że każda z wylosowanych liczb jest mniejsza
od wszystkich liczb wylosowanych z pudełek o większych numerach. Wynik podaj w postaci ułamka
nieskracalnego.
Widziałem w innym poście wytlumaczenie, ale było nie do końca zrozumiale dla mnie
Wiem że
Ω=205
n1<n2<n3<n4<n5
i w tym poście zdarzenia sprzyjacjące były obliczane przez kombinacje 5 z 20 i nie rozumiem
dlaczego? W jaki sposób uwzględnione jest tu "każda z wylosowanych liczb jest mniejsza od
wszystkich liczb wylosowanych z pudełek o większych numerach"
Pozdrawiam i liczę na pomoc
16 mar 01:13
16 mar 18:32
Mila: Przykład:
wylosowano ciąg
2,5,8,9,17} − to jest zdarzenie sprzyjające.
Jednak te liczby można ustawić na 5! sposobów i tylko 1ciąg nam odpowiada.
Z 20 elementów można utworzyć: V
205 ciągów 5−wyrazowych o różnych wyrazach.
Z 20 elementów można utworzyć:20
5 wszystkich ciągów 5−wyrazowych.
| | |
Z 20 elementów można utworzyć: | rosnących ciągów 5−wyrazowych. |
| |
16 mar 20:49
Millenium: Ok, dziękuję za wyjaśnienie
17 mar 18:06
Mila:
17 mar 22:10
ohayou: hmm rozumiem początek.. ale zakończenia nie bardzo.. czemu przy kombinacji są zawsze rosnące?
17 mar 23:40
olam: Jeżeli ustalimy, że liczba wylosowana z pierwszego pudełka stoi na pierwszym miejscu itd. to
aby spełniony był warunek "każda z wylosowanych liczb jest mniejsza od wszystkich liczb
wylosowanych z pudełek o większych numerach" musimy otrzymać sytuację − im dalszy numer
miejsca tym większa liczba. Stąd ciąg musi być rosnący.
17 mar 23:49
Mila: W kombinacjach nie jest ważny porządek i wybrana konkretna piątka liczb jest tylko jedna
(możesz sobie ją ustawić).
W wariacjach (2,5,8,9,17) są w różnych porządkach i jest ich 5!
17 mar 23:54
ohayou: ja rozumiem idee, chodzi mi o to, skąd pewność, że kombinacja zawsze wyznaczy rosnący ciąg.. bo
nie do końca tego rozumiem, dla mnie to podzbiór, który nie może się powtarzać, czemu zawsze
zaczynamy od początkowych elementów: P?
17 mar 23:55
Mila: Chodzi o liczbę ciągów rosnących, czy malejących.
Będzie ich tyle ile kombinacji.
Z={1,2,3,4} i kombinacje 2 elementowe.
{1,2}{1,3}{1,4}{2,3}{2,4}{3,4} ciągi rosnace
inaczej ustawiam
{2,1} {3,4}{4,2}{1,4}{1,3}{3,2} jest ich tyle samo.
18 mar 00:11