Zadanie z równoległobokiem! Trudne!
Alicja: W równoległoboku PQRS: |kąt PQS|=49*, |kąt PRS|=41* i |PQ|= 27 dm. Oblicz długość boku QR.
17 mar 19:58
17 mar 20:03
Beti: |kąt PQS| = 49o
|kąt QPR| = 41o − bo on i kąt PRS to kąty naprzemianległe
jeśli T − punkt przecięcia przekątnych, to:
|kąt PTQ| = 90o − z sumy kątów w trójkącie
w takim razie kąt QTR też jest prosty − bo oba razem mają 180o
czyli |PQ| = |QR| = 27
17 mar 20:08
Beti: rozrysuj to sobie i powinno wszystko być jasne. Jeśli nie, to pytaj
17 mar 20:15
Alicja: Nie rozumiem dlaczego PQ =QR ?
17 mar 20:32
Alicja: Dlaczego to jest romb?
17 mar 20:33
Beti: bo w równoległoboku przekątne przecinają się w połowie, więc:
|PT| = |TR|
|kąt PTQ| = |kąt QTR| = 90o
QT − bok wspólny obu trójkątów (PTQ i QTR)
czyli te dwa trójkąty są takie same (cecha BKB przystawania trójkątów), więc |PQ| = |QR|
możesz też nie korzystac z przystawania trójkątów, tylko |QR| obliczyć z tw. Pitagorasa:
|QT|2 + |TR|2 = |QR|2
gdzie |QT| = 27cos49o i |TR| = |PT| = 27sin49o
17 mar 20:40
Alicja: Ok

Dzięki!
17 mar 20:42