?
Anula: dla pewnego kata ostrego alfa mamy sin alfa+ cos alfa = √2 Wtedy sin alfa* cos alfa rowna sie
czemu to się podnosi do kwadratu? wyszło tak: (sinα+cosα)2=(√2)2
18 mar 12:38
Aga1: Można podnieść do kwadratu, bo obie strony równania są nieujemne.
Takim sposobem jesteśmy w stanie wyliczyć ile wynosi sinα*cosα.
Po prostu trzeba wiedzieć lub wpaść na pomysł .
Teraz licz ,do lewej strony zastosuj wzór skróconego mnożenia
18 mar 12:44
Anula: aha czyli jak nie bd wiedziała co robić i jak są nieujemne to podnieść do kwadratu? dziękuję
18 mar 12:46
Eta:
podnosząc do kwadratu
(
√2)
2= 2
i (sinα+cosα)
2= sin
2α+2sinα*cosα+cos
2α = 1+2sinα*cosα bo sin
2α+cos
2α=
1
| | 1 | |
otrzymujemy: 1+2sinα*cosα= 2 ⇒2sinα*cosα= 1 ⇒ sinα*cosα= |
| |
| | 2 | |
18 mar 12:47
Anula: dzięki to zrobiłam tylko nie wiedziałam skąd ten kwadrat heh
18 mar 12:56