matematykaszkolna.pl
Prawdopodobienstwo Sonia: Hej, mam taki problem z zadaniem, prosze o pomoc. Na płaszczyźnie poprowadzono proste równoległe odległe o 10 cm. Na płaszczyznę rzucamy monetę o promieniu 4 cm. Znaleźć prawdopodobieństwo, że moneta nie przetnie żadnej prostej.
18 mar 09:02
Artur z miasta Neptuna: rysunek ograniczmy to zadanie do następującej kwestii: 1) proste są równoległe do osi OX 2) jest tylko jedna prosta (y=10) 3) dolny kraniec monety może być tylko w przedziale (0,10> (Twoja moc Ω) 4) aby moneta nie przecięła prostej, to dolny kraniec monety musi być w przedziale (0,2) (bo średnica monety to 8cm) z tego wynika:
 1 
P(A) =

5 
UWAGA Nie jesteś w stanie podać konkretnej liczby, reprezentującej |Ω| czy też |A|, ale jesteś w stanie pokazać jaki jest stosunek pomiędzy tymi mocami. Nasze rozumowanie przeciągamy na następne przedziały (dolny kraniec monety spada w przedziale (10,20> ), gdzie P(A) będzie wynosiło tyle samo więc:
 1 
P(A) =

dla całej R2
 2 
18 mar 09:42
Sonia: Kurcze nie rozumiem tego zadania troche, skad sie ta 1/5 wziela i ta 1/2. Prosze o pomoc
18 mar 11:52
Sonia: Moze mi to ktos wytlumaczyc? Najlepiej lopatologicznie. Prosze emotka
18 mar 13:55
FIlip: Czesc! mam identyczne zadanie do rozwiazania jak to ktore podala Sonia. Czy moze ktos
 1 1 
wytlumaczyc skad bierze sie P(A) =

i pozniej P(A) =

dla calej R2? Bo tego nie
 5 2 
rozumiem troche.
30 maj 20:49