ograniczmy to zadanie do następującej kwestii:
1) proste są równoległe do osi OX
2) jest tylko jedna prosta (y=10)
3) dolny kraniec monety może być tylko w przedziale (0,10> (Twoja moc Ω)
4) aby moneta nie przecięła prostej, to dolny kraniec monety musi być w przedziale (0,2) (bo
średnica monety to 8cm)
z tego wynika:
| 1 | ||
P(A) = | ||
| 5 |
Nie jesteś w stanie podać konkretnej liczby, reprezentującej |Ω| czy też |A|, ale
jesteś w stanie pokazać jaki jest stosunek pomiędzy tymi mocami.
Nasze rozumowanie przeciągamy na następne przedziały (dolny kraniec monety spada w przedziale
(10,20> ), gdzie P(A) będzie wynosiło tyle samo
więc:
| 1 | ||
P(A) = | dla całej R2 | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
wytlumaczyc skad bierze sie P(A) = | i pozniej P(A) = | dla calej R2? Bo tego nie | ||
| 5 | 2 |