help
matołek: Do worka wrzucono 50 losow w tym 15 wygrywających. Wyciagamy 3 losy. Jakie jest
prawdopodobieństwo, ze co najmniej jeden los bedzie wygrywajacy?
17 mar 23:59
Aga1: A
'−wszystkie losy będą przegrywające
| | | | 50! | | 48*49*50 | |
IΩI= | = |
| = |
| = |
| | | 3!*47! | | 6 | |
P(A)=1−P(A
')
18 mar 09:09
nieokiełznany: A' − nie wyciągniemy żadnego wygrywającego losu
18 mar 09:31
18 mar 09:35
Aga1: Masz rację , z samego rana popełnić taki błąd !
Przegrywających losów jest
50−15=35
więc
| | | | 35! | | 33*34*35 | |
IA'I= | = |
| = |
| = |
| | | 3!*32! | | 6 | |
18 mar 09:36