całka
PuRa: Całka:
Tutaj trzeba wykonać jakieś podstawianie, tylko nie wiem jak. Dochodzę do takiego momentu w
moich przekształceniach: ∫ 2arcsin
2x i nie wiem co dalej, jak wykonać podstawianie
18 mar 16:47
Godzio:
arcsinx = t
18 mar 16:52
PuRa: noi co dalej?
18 mar 17:17
Krzysiek: dalej to liczysz dt i wstawiasz do całki i otrzymujesz bardzo łatwą całkę do policzenia...
18 mar 17:24
PuRa: zapewne gdyby to było dla mnie takie proste, nie zadawała bym pytania " noi co dalej " ;>
wstawiam za arcsinx = t
dx =
√1−x2 dt
i dalej nie bardzo wiem co zrobić
18 mar 17:26
PuRa: Dobra rozumiem, warto było do waszego toku rozumowania dodać, że podstawiam to t zaraz na
początku, a nie po moich przekształceniach

Teraz wszystko wyszło i jest ok
18 mar 17:29