Logika i teoria mnogości
Sebastian: Logika i teoria mnogości
Witam serdecznie, mam problem z zaliczeniem podstaw logiki i teorii mnogości. Kolokwium, które
pisałem dostałem do domu − próbuję właśnie to rozwiązać, ale nie wiem, czy robię to dobrze.
Prosiłbym o sprawdzenie zadań, które dałem, oraz o pomoc w rozwiązaniu tych, które pominąłem.
Przepraszam, że nie przepiszę ich tutaj, ale znacznie wygodniej będzie zobaczyć to na zdjęciu
− przynajmniej tak myślę

Linki:
Kolokwium:
http://zapodaj.net/1b696709fb00.png.html
Moje próby rozwiązań:
http://zapodaj.net/5f9ce94ef6eb.jpg.html
http://zapodaj.net/83c47e12ebd9.jpg.html
http://zapodaj.net/bf52456ed727.jpg.html
http://zapodaj.net/6b402351f683.jpg.html
Jeśli coś jest nieczytelne, to wrzucę w lepszej jakości.
Co do zadania 9−tego... wiem, że funkcja odzwierciedla R na R − jednak nie wiem jak to zapisać
symbolami (uzasadnienia słowne nie są uznawane). Tak samo nie wiem jak zapisać, że funkcja nie
jest różnowartościowa.
W 10 zadaniu − ogólnie umiałem rozwiązywać, gdy miałem przedziały z obu stron... z wartością
bezwzględną takie zadanie widzę po raz pierwszy − proszę o pomoc w jego rozwiązaniu.
Zadanie 5 − również ze zbiorów zadań rozwiązywałem... z ciągiem nie mam pojęcia jak się zabrać.
Bardzo proszę o pomoc, muszę się tego nauczyć do 20−tego.
Pozdrawiam
14 mar 21:47
Artur z miasta Neptuna:
funkcja nie jest różnowartościowa ⇔ ∃x1, x2 ; x1 ≠ x2 f(x1) = f(x2) ... i już masz
zapisane, że funkcja NIE JEST różnowartościowa
14 mar 21:54
Artur z miasta Neptuna:
dlaczego w 2. twierdzenie przeciwne jest fałszem?
14 mar 21:56
Artur z miasta Neptuna:
sorki ... już już wiem spoko
14 mar 21:57
Sebastian: Tzn. ja nie tego nie zaliczyłem − więc moje rozwiązania niekoniecznie są poprawne
14 mar 21:59
Artur z miasta Neptuna:
3. jeżeli tak macie robić ... to spoko ... ogólnie poprawne
4.też dobrze zrobione
5. brakuje tego zadania (a przynajmniej go nie widzę, a można zapisać to jako:
∃n∊N+ ∀k≥n ak+1 = ak
14 mar 22:01
Sebastian: Super − właśnie nad 5−tym myślałem długo i nic nie wymyśliłem. Co do 3 i 4 − pytałem Pani
profesor − można zamieniać jeśli się potrafi.
14 mar 22:05
Artur z miasta Neptuna:
6. które jest prawidłowe?
zaprzeczeniem będzie:
∃x ∀y ∃n (x*y>0 ⋀ (nx ≤ y ⋀ y≥0) .... o ile dobrze pamiętam to zaprzeczanie zmienia
kwantyfikatory aż do dotarcia do pierwszego ∀, które zamienia na ∃ ... a wszystkie następne
kwantyfikatory pozostają bez zmian
14 mar 22:07
Artur z miasta Neptuna:
to wtedy 3)
A\(A\B) = A\ (A\(A∩B)) = A∩B
14 mar 22:08
Artur z miasta Neptuna:
7. nie pomogę ... nie pamiętam co to są klasy abstrakcji
8. tak samo jak wyżej ... nie pamiętam już tego.
9. opisanie, że funkcja działa z R−>R możesz poprzez opis:
a) lim w −∞ = −∞ ; lim w +∞ = +∞; oraz funkcja f(x) jest ciągła ⇒ działa z R na R
b) definicję ciągłości (na analizie powinieneś był ją mieć) + definicję minimum i maksimum
globalnego + stwierdzenie, że funkcja tak owych globalnych punktów nie posiada
14 mar 22:13
Sebastian: Analizę dopiero rozpoczynam... na pierwszym semestrze miałem tylko algebrę.
Dzięki wielkie za zadania, w których pomogłeś

Rozumiem, że f i f
−1 są dobrze zrobione w
funkcji?
14 mar 22:17
Artur z miasta Neptuna:
10.
∪(R\A
n) = R\∩A
n = // najmniejszy zbiór w tej rodzinie posiada A
∞ = <−2,2> // = R\A
∞ =
= (−
∞,−2) ∪ (2,
∞)
| | 1 | | 1 | |
∩(R\An) = R\∪An = // największy zbiór w tej rodzinie posiada A1 = (−2 |
| , 2 |
| ) // = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= R\A1 = (−∞,−2 |
| > ∪ <2 |
| , ∞) |
| | 2 | | 2 | |
14 mar 22:22
Artur z miasta Neptuna:
9) źle są
przypomnij sobie ... kiedy funkcja posiada funkcję odwrotną
14 mar 22:24
Sebastian: Hmm... z tego co wiem, to chodzi o przeciwobraz a nie funkcję odwrotną.
14 mar 22:28
Artur z miasta Neptuna:
no to jeżeli przeciw obraz to przy punkcie 2 i 3 zamiast ∩ powinna być ∪ ... bo w końcu mając w
zapisie ∩ de facto piszesz ∅ ... prawda

14 mar 22:40
Sebastian: Tak, masz rację. Dzięki za uwagę.
14 mar 22:45
Sebastian: Jeśli ktoś potrafi rozwiązać pozostałe zadania, lub widzi jakieś błędy, których mógł nie
dopatrzeć Artur, to będę wdzięczny za pomoc...
14 mar 23:05
Sebastian:
15 mar 10:13
Sebastian:
15 mar 15:24
Sebastian:
15 mar 22:00
16 mar 00:40
Sebastian:
18 mar 11:29
Sebastian:
18 mar 15:57
Sebastian:
18 mar 16:42
Sebastian:
19 mar 18:10
Sebastian:
19 mar 19:55
Sebastian: Proszę chociaż o zadanie 7 − wszystkie pozostałe już mam.
19 mar 20:30
Sebastian: Ref − jeśli ktoś się podejmie to czekam tylko na "7"
19 mar 21:19
Sebastian:
19 mar 22:23